Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ

Παράταση για λουκέτο σε δημοτικές επιχειρήσεις

Σε πρόσφατη έρευνα της ΠΕΤΑ ΑΕ (Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη) που έγινε για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ λειτουργούν σήμερα 1800 δημοτικές επιχειρήσεις από τις οποίες 403 είναι ανενεργές δηλαδή υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, 663 είναι ζημιογόνες με μέσο όρο τις 70.000 ευρώ, ενώ στα επτά τελευταία χρόνια εκείνο που κατάφεραν ήταν να αυξήσουν το προσωπικό τους κατά 127,5% φθάνοντας τους 34.498 εργαζόμενους, από τους οποίους το 69,1 % απασχολούνται με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, οι συγχωνεύσεις ή το κλείσιμο των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του 2007.

Αίτημα για παράταση της προθεσμίας ετέθη από νεοεκλεγέντες δημάρχους με το επιχείρημα ότι ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να ενημερωθούν και να λάβουν αποφάσεις για το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων. Την παράταση της προθεσμίας μέχρι τον Ιούνιο του 2008 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΚΕ κατάφερε να περάσει μια ΄΄προστατευτική διάταξη¨ για τους εργαζόμενους στον Κώδικα, ώστε όσοι εργαζόμενοι απολυθούν να μεταταχθούν στους ΟΤΑ, χωρίς όμως να υποχρεώνει τους δημάρχους να το κάνουν.